четвртак, 19. март 2015.

Internet Servisi

Internet Servisi

Servisi Interneta predstavljaju skup komunikacionih protokola koji se koriste na Internetu i drugim sličnim mrežama. Poznati su i kao TCP/IP, što je ime dva najvažnija protokola među ovim standardima. 
Moderno IP umrežavanje predstavlja sintezu više razvojnih struja čija evolucija je započela 1960-ih i 1970-ih, naime Internet i lokalne mreže.
Princip rada Interneta sličan je principu rada telefonskih sistema. Dok oni, koristeći telefonske linije prenose glas, Internet ih koristi za prenos informacija. Uz pomoć telefonske linije i modema (uređaj koji digitalne signale iz računara pretvara u analogne, koji su pogodni za prenos putem telefonske linije. Prilikom prijema podataka, modem obavlja inverzan posao, jer iz modulisanog izdvaja digitalne signale koje prosleđuje računaru, računar poziva Internet servis provajdera, nakon čega se vrši povezivanje na Internet. Konektujući se na mrežu svih mreža, računar i sam postaje deo mreže.

Internet Servis Provajderi

Internet servis provajderi su firme čija je osnovna delatnost da omoguće povezivanje na Internet. Zahvaljujući razvoju novihtehnologija i otvaranjem novih mogućnosti na tržištu, dolazi i do sve većih zahteva korisnika.
Za pristup Internetu potrebna je veza sa nekim računarom koji je već povezan na Internet. Upravo na ovome se zasnivaju usluge Internet Servis Provajdera.
Izbor Internet Servis Provajdera najčešće zavisi od tipa konekcije koju nudi kao što su kablovski internetDial-upISDNDSLWireless itd.

Kategorije Servisa Interneta

Popularnost Interneta ogleda se u činjenici da broj korisnika raste neverovatnom brzinom, tako da svi podaci o eventualnom broju računara i korisnika veoma brzo zastarevaju. Što se tiče servisa Interneta, njihov tačan broj ne može se precizno odrediti, iz prostog razloga što su neki od njih tokom razvoja mreže bili veoma popularni, a potom nestali.
Servisi Interneta se mogu svrstati u pet kategorija:
  1. Javne veb, news, razgovor putem interneta
  2. Osnovne e-mailtelnetftp
  3. Sigurnosne PGP, SSHKerberos
  4. Sistemske Ping i
  5. Servise za pretraživanjeVeronica, Netfind, WAIS

Нема коментара:

Постави коментар